I en artikkelserie fremover vil Europower sette søkelyset på hvordan det er å være ung i norsk energibransje.

Navn: Odne Hustoft
Arbeidsgiver: Småkraft
Stilling: Driftsansvarlig
Alder: 25 år

Noen dager på jobb føler driftsansvarlig Odne Hustoft (25) i Småkraft at han er skikkelig heldig. Som den gangen han skulle gjøre vedlikehold på et kraftverk langt inne på fjellet i Hovden i Telemark.

– Jeg skulle opp og inspisere inntaket til kraftverket. Da gikk jeg på ski opp til kraftverket, tok en runde på ski, gikk til inntaket og hadde deretter en fin nedtur. Det blir ikke feil å få betalt for å gå en skitur! Eneste ulempen var at det var 30 minusgrader, forteller Hustoft på telefon fra kontoret på Forus utenfor Stavanger.

Her er Odne Hustoft på jobb ved inntak Kaldsåni i Hovden. Foto: Småkraft

Utdanningsløpet som førte frem til den faste jobben, gikk fra elektrolinje med automasjon på videregående skole. Hustoft forklarer automasjon slik;

– Mellom elektro og mekaniker har man automasjon. I dag er dette mye styring og programmering. Og jeg har alltid hatt stor interesse for programmering. Jeg begynte i lære i automasjonsbedriften OneCo, og der jobbet med litt av hvert, og startet med programmering av igangsetting og installasjon av kraftverk.

Etter automasjon-fagbrev, tok Hustoft også fagbrev som elektriker – samtidig som han jobbet. Deretter startet han på deltidsstudie på Teknisk fagskole.

– Der går jeg fortsatt – på siste året – og ble nylig ferdig med hovedoppgaven, forteller han.

I oppgaven har han prosjektert, programmert, installert og kjørt i gang lukestyring uten tilkoblet strøm eller internett. Han har brukt solceller og vindturbin for å lade en batteripakke som igjen gir energi til styresystemet.

Her har Odne Hustoft ansvar for igangkjøring av Tøsse kraaftverk. Foto: Småkraft

– Må ha en bredere forståelse av faget

Etter å ha jobbet med kraftverk i OneCo – blant annet med service på gamle kraftverk og mot Småkraft som aktør, fikk Hustoft jobbtilbud der og startet i november i fjor.

– Hvorfor endte du opp med å jobbe med kraftverk?

– Det er jo mye som skjer på et kraftverk og det er mange forskjellige aktører samlet på en plass. Når man jobber med småkraft, holder det ikke med spisskompetanse på én ting, men man må ha en bredere forståelse av faget. Og det synes jeg er interessant. Også er jo grønn energi i fokus nå, så det er veldig gøy å være med på det.

Han forteller at ingen dag på jobben er lik den andre. Noen dager er det telefoner på hjemmekontoret eller kontoret, mens andre dager er ute i felten.

– Akkurat nå planlegger jeg vedlikehold på Tou kraftverk. Der er det en girkasse med lager som har litt slitasje. Da skal vi bytte lagrene etter å ha bestilt deler, og fått inn kompetansen. Jeg skal være med inn fordi jeg har kompetanse på automasjon, og kjenner av kraftverket, og vil også jobbe med andre, parallelle oppgaver på kraftverket.

– Fint at vi kan utnytte vannkraften uten at vi bruker den opp

Før Hustoft startet å jobbe i energibransjen, innrømmer han at han tenkte at det var en litt «satt» bransje.

– Jeg tenkte vel litt at viljen til å forandre seg, kanskje ikke var så stor. De var satt i sine gamle vaner. Men da jeg startet å jobbe, så jeg at det ikke er helt sånn. Det så jeg på de løsningene bransjen gikk for.

Det kan være skikkelig kaldt når Odne Hustoft i Småkraft er ute på jobb. Her viser dashbordet på bilen 29 minusgrader. Foto: Odne Hustoft

På spørsmål om hva som er det beste med å jobbe med energi, svarer Hustoft;

– Det er å få bli med på den grønne produksjonen man har i Norge. Det er fint at vi kan utnytte vannkraften og naturressursene uten at vi bruker det opp.

– Men er det noe som kan bli bedre i bransjen?

– Dokumentasjon er noe man er tålelig grei på. Man burde bli bedre på å dokumentere, men det er arbeid i gang med å forbedre det altså. Nå stilles det høyere krav til dokumentasjon på kraftverk, avslutter han.