Navn: Markus Bakken
Arbeidsgiver: Glitre Energi
Stilling: Lærling energioperatør
Alder: 18 år

Når Europower får Markus Bakken på tråden, er han i full gang med arbeidsdagen. Han er ute og kjører traktor for å forbedre veien opp til dammen ved Kaggefoss kraftverk i Modum Kommune. Elvekraftverket er 100 prosent eid av Glitre Energi og har vært i drift siden 1951.

Det var bekjente i bransjen som lokket Bakken til å velge energibransjen, kan han avsløre.

– Jeg kjente flere som jobbet her og hørte hva de dreiv med. De kunne fortelle om veldig mye varierte arbeidsoppgaver og fine dager.

At det virker som en bransje med trygge jobber, spilte også inn for Bakken – som er fra Vikersund.

– Jeg var først veldig usikker på hva jeg ville gjøre, men skjønner at det ikke blir mindre behov for strøm fremover. Dette er en fremtidsrettet og trygg jobb. Det var mye av bakgrunnen for at jeg valgte energi, forteller han.

Her er Markus Bakken i full sving sammen med kolleger i Glitre Energi. Foto: Glitre Energi

Vil videre på fagskole

Så langt har ikke Bakken rukket å komme så langt på utdanningsløpet. Han har gått to år på videregående skole og er nå lærling.

– Jeg gikk på elektro på videregående skole, først ett år i Hønefoss og deretter to år på Buskerud. Nå er jeg lærling som energioperatør på Glitre Energi. Fremover må jeg først og fremst fokusere på å få fagbrev som energioperatør, men jeg har lyst til å ta det videre etterpå og søke på fagskole.

– Det ble full røykutvikling

Etter planen er han ferdig med læretiden før jul 2022, og han beskriver hverdagen som lærling slik;

– Det er veldig variert. Man er jo egentlig med på alt som skjer i Drift og Vedlikehold. Hvis det skjer noe galt, må vi jo fikse det. Jeg er med på vaktrunder, og det er stadig feilrapporter som vi må orde opp i. Det kan være alt fra mangel på renhold som skaper problemer til at vi oppdager andre ting som ikke er som det skal. Eller for eksempel bytter lyspærer eller lysstoffrør – til større og mer avanserte oppgaver. Det er veldig mange forskjellige ting som kan skje i en kraftstasjon.

– Er det noen arbeidsoppgaver du husker spesielt godt fra lærlingetiden din?

– Det er jo noe nytt hele tiden, men en gang var jeg med på en liten smell da en effektbryter var defekt. Det var litt voldsomt og smalt skikkelig. Det ble full røykutvikling, da måtte vi bare trekke oss ut og vente på brannvesenet. Da ser man liksom også faren ved yrket, sier Bakken.

– Hvor er du om ti år?

– Jeg håper at jeg er her ennå, da.

Markus Bakken i håper på en karriere i Glitre Energi etter endt lærlingperiode. Foto: Glitre Energi

– Interessert i det meste som er fossilt

Når Bakken ikke er på jobb i Glitre Energi, liker han fart og spenning.

– Det står kanskje litt i kontrast til jobben, siden jeg kjører rally. Jeg er veldig interessert i det meste som er fossilt, sier han mer en liten latter.

Sammen med sin makker ligger han akkurat nå på en tredjeplass sammenlagt i Norgesmesterskapet i rally, som består av seks løp mellom januar og september.

– Har du fått reaksjoner på at du svir av fossilt drivstoff på fritiden – du som jobber innen vannkraften?

– Nei, ikke ennå i alle fall. Men det grønne kommer der óg. Det har allerede begynt å komme elbiler inn i rally, men det tar nok noen år før det er helt inne, sier han.

– Har du noen råd til unge som vurderer å utdanne seg til jobb i energibransjen?

– Det kommer selvsagt an på personligheten. Alt innen energi et veldig fremtidsrettede og trygge jobber.

Her er Markus Bakken i gang med treningskjøring ved Kaggefoss kraftstasjon i fjor høst. Foto: KL Media