Det kommer frem i en markedsmelding på Nord Pool i dag, hvor det står «Statnett har besluttet å øke kapasiteten på North Sea Link (NSL), i henhold til symmetrisk utvekslingskapasitet. Kapasiteten settes til maksimalt 1300 MW i begge retninger».

– Britene har økt kapasiteten ut fra Storbritannia, og i tråd med prinsippet om symmetri på utekslingskapasiteten, justerer vi nå opp kapasiteten fra Norge, forteller kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett til Europower.

Ifølge Statnett var årsaken til at kapasiteten i utgangspunktet ble redusert, var at engelskmennene, over tid, hadde redusert kapasitet på flyten av strøm fra England, fortalte konserndirektør for systemdrift, Peer Olav Østli, til Europower den gangen.

Utfordringen til britene skal ha vært å skaffe til veie nok reservekapasitet, for å kunne dekke en såkalt «dimensjonerende feil». Det er en beredskap som skal kunne håndtere et utfall eller feil i den største enkeltkomponenten i markedet.

I Norge er det for tiden kabelen mot England og Tyskland, som begge er på 1400 MW.

– Det ser ut til at de nå har lykkes med å skaffe reserver for å kunne sende 1300 MW mot Norge, foreller Glette og legger til:

– Vi vil etterstrebe symmetri på kabelen, i henhold til konsesjonsreglene.