Europower har tatt kontakt med 20 av de rikeste kommunene i landet og forhørt seg om hvilke tiltak kommunen gjør for kommunens innbyggere når det gjelder strømkompensasjon. 17 av de 20 har besvart henvendelsen, og disse fordeler seg med åtte kommuner som har innført lokale tiltak og ni kommuner som ikke har innført dette.

De åtte kommunene som har innført tiltak er Bykle, Sirdal, Suldal, Valle, Hol, Vinje, Tinn og Høyanger. Til sammen oppgir disse å ha satt av nærmere 28 millioner kroner til de lokale tiltakene.

– Full enighet om støtten

Når Vinje kommune – som ligger i Vestfold og Telemark fylke – blir spurt hva de har gjort med lokale strømordninger, opplyser kommunen at de har valgt å utbetale et «innbyggertilskudd» etter høye inntekter til kommunen som følge av de høye strømprisene.

I Vinje kommune har kommunestyret vedtatt å utbetale et éngangs-tilskudd på 5000 kroner til hver husstand på grunn av de høye strømprisene. Her er Vinjes rådmann Jan Myrekrok. Foto: Vest-Telemarkrådet

– Tilskuddet på 5000 kroner blir utbetalt i januar som et engangstilskudd per husstand. Vilkår for utbetaling er folkeregistrert adresse i privatbosted i Vinje kommune. Utbetalingen blir organisert administrativt. Inndekning blir fra disposisjonsfondet. Det var full politisk enighet om denne støtten, forteller rådmann Jan Myrekrok i Vinje kommune til Europower.

Vinje kommune regner med at sluttsummen for tiltaket blir på rundt 8,5 millioner kroner – noe som er den høyeste summen av de sju kommunene med strømtiltak.

I Tinn kommune i samme fylke, har man vedtatt en lokal strømstøtte på 1500 kroner per husstand – sluttsummen er beregnet til rundt 4,7 millioner kroner.

9,5 millioner kroner i strømkompensasjon i tre Agder-kommuner

I Agder-kommunen Valle i Setesdal vedtok kommunen allerede tidlig i fjor høst at kommunen skulle bruke 1,5 millioner kroner på en kommunal strømkompensasjon til kommunens innbyggere.

Valle kommune opplyser til Europower at 500 av kommunens 650 husstander søkte om denne kompensasjonen. Dermed endte kommunen opp med å bruke mindre enn bevilget; totalt 1,15 millioner kroner.

I Sirdal kommune – også i Agder fylke – har innbyggerne fått tilbud om strømtilskudd, opplyser kommunen til Europower. Totalt har kommunen brukt rundt 5,1 millioner kroner på ordningen. I en tredje Agder-kommune; nemlig Bykle kommune, har man fattet vedtak om strømtilskudd i desember i fjor, som vil kunne koste kommunen rundt 2,9 millioner kroner. Bykle har 935 innbyggere og er regnet som Norges rikeste kommune, målt etter inntekt.

Høyanger: Kompenserer NO5-innbyggere

I Høyanger kommune i Vestland fylke forteller ordfører Petter Sortland at de høye strømregningene har vært tema ved flere formannskapsmøter. Til slutt ble det vedtatt å innføre ekstraordinære støttetiltak for innbyggerne som er bosatt i prisområde NO5. Han regner med at kostnaden vil ende på mellom 200.000 og 300.000 kroner.

– Kommunen er delt mellom prisområde NO3 og NO5. Området Nessane, som er grensejustert til oss fra gamle Balestrand kommune 1/1-20, og hele Høyanger sørside ligg i område NO5, mens hele nordsiden av kommunen, fra Høyanger tettsted til Hyllestad grense i vest, ligger i NO3, sier Sortland til Europower.

Ordninger til husstander med lave inntekter

To av kommunene som er kontaktet, har valgt å innføre lokale kompensasjoner kun til innbyggere med lav inntekt.

Det gjelder Suldal kommune i Rogaland fylke og Hol kommune i Viken fylke. Rådgiver Ronny Mehus Rugland i Suldal kommune opplyser til Europower at det ble satt av fire millioner kroner til tiltaket.

I Hol kommune kan husholdninger med en inntekt under en gitt grense søke om tilskudd. Solveig R. Endrestøl i økonomiavdelingen i Hol kommune forteller at vedtaket om tilskuddsordning ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.

– Bør løses nasjonalt, ikke lokalt

Det er altså ni kommuner som av ulike årsaker har valgt å ikke innføre tiltak for strømkompensasjon. Til Europower opplyser kommunene Hjelmeland (Rogaland), Tydal (Trøndelag), Sauda (Rogaland), Aukra (Møre og Romsdal) og de fire Vestland-kommunene Aurland, Modalen, Eidfjord og Vaksdal at de ikke har innført lokale tiltak.

Anita Husøy Riskedal (Senterpartiet) er fungerende ordfører i Hjelmeland kommune. Foto: Senterpartiet

I Hjelmeland kommune forteller fungerende ordfører Anita H. Riskedal til Europower at dette ikke har vært oppe til politisk debatt.

– Prinsipielt mener ordføreren at dette er en sak som bør løses nasjonalt, og ikke lokalt. Alle innbyggerne bør få̊ strøm til en akseptabel pris, ikke bare de som bor i en såkalt kraftkommune. Når det er sagt, så er inntekter frå konsesjonskraft medvirkende til at vi nå har startet prosjektering av ny ungdomsskole og nytt basseng uten at vi trenger å kutte i andre tjenester. Så er ulempen med disse inntektene store, evigvarende inngrep i naturen vår for å få̊ på plass vannkraftanlegg. Det er altså̊ både fordeler og ulemper med å være kraftkommune, slik jeg ser det, sier Riskedal.

Dropper kompensasjon fordi innbyggere har lav pris

Rådmann Steinar Søgaard i Aurland kommune. Foto: Aurland kommune

Rådmann Steinar Søgaard i Aurland kommune begrunner beslutningen om å ikke tilby lokal strømkompensasjon, med at innbyggerne allerede har lave strømpriser.

– Aurland kommune sikrer lav pris til innbyggerne ved å selge konsesjonskraft til lokalt energiverk – som er eid av kommunen – til innkost, som er 11,40 øre/kWh + påslag på 5 øre i 2021.

Innbyggerne fikk da mulighet til å tegne fastprisavtale til 16,40 øre/kWh. For 2022 er påslaget til kommunen 15 øre, opplyser rådmannen.

Det samme argumentet benytter rådmann Jo Tømmerbakke i Modalen kommune. Der blir konsesjonskraften solgt til innbyggerne til kostpris. Innbyggerne betaler rundt 22 øre per kWh.

Denne saken er også publisert i Europower magasin nummer 02 2022.